Ziua Internationala a Comemorarii Holocaustului

27.01.2020

Pe măsură ce marcăm 75 de ani de la eliberarea lagărelor germane de concentrare și exterminare și a altor site-uri de persecuție și crimă, lumea încă se confruntă cu genocid, crime de război, curățare etnică și crime împotriva umanității și amenințări continue pentru societăți pluraliste, democratice și inclusive.

Miniștrii și reprezentanții din 35 de țări au adoptat recent Declarația ministerială IHRA 2020, care include 14 măsuri pentru promovarea educației, amintirea și cercetarea Holocaustului și combaterea negării și denaturării Holocaustului.

Aceste măsuri își reafirmă angajamentul față de:

- Acceptarea responsabilității guvernelor de a combate în continuare negația și denaturarea Holocaustului, antisemitismul și toate formele de rasism și discriminare care subminează principiile democratice fundamentale
- Conducerea eforturilor de promovare a educației, a amintirii și a cercetării asupra Holocaustului și a genocidului romilor pentru a contracara influența denaturării istorice, discursul de ură și incitarea la violență și ură.
- Identificarea, protejarea și punerea la dispoziție a materialului arhivistic, a mărturiilor și a site-urilor autentice în scopuri educaționale, comemorare și cercetare.