Kisebbségek karácsonya Marosszentgyörgyön

18.12.2019

Kisebbségek karácsonya Marosszentgyörgyön

A békében és a bőségben való együttélés többet jelent mint bármi más, akár egy hétköznapi köszönés reggelente. Ami igazán számit az az egyes etnikai csoportok kultúrájának és hagyományainak tiszteletben tartása. A marosszentgyörgyi Nemzeti Kisebbségek Napjának célja az, hogy összefogja a településen élő közösségeket: románokat, magyarokat és romákat.

 

Az esemény a marosszentgyörgyi kultúrotthonban zajlott, több tucat gyermek és fiatal társaságában, akik azért jöttek, hogy megnézhessék vagy akár részt is vegyenek ezen az interkulturális ünnepen. Sófalvi Szabolcs polgármester beszéde rámutatott arra, hogy miért is fontosaz, hogy a közösség ismerje egymást, valamint kiemelte hogy mintakép is a marosszentgyörgyi közösség együttélése. A katolikusok és a reformátusok ezen időszakára szimbolikus adventi koszorút a helyi etnikai csoportokat képviselő gyermekek gyújtották meg. Ezenkívül az ortodox és a római katolikus egyház képviselői a barátság nevében áldást adtak a lelki békességre, nyugalomra és bőségre. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke, elmondta, hogy pár évvel az első kissebbségi napi ünnepség után, Marosszentgyörgyön sikerült az, hogy a színpadon együtt legyenek a közösség etnikumai. Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy könnyű a szépnek örülni – énekeknek, versnek és táncnak –azonban nehezebb megérteni azt, hogy minden kissebbség évszázadokon át folyamatosan hozzájárult az ország és a helyi közösségek fejlődéséhez, miközben a kissebbségi létből való együttélés a többséggel nem mindig könnyű. Azonban megkönnyíthető, ha mindannyian jobban megismerjük egymást és kölcsönösen megértjük mindenki gondjátbaját, de örömeit is. Ez kellene történjen ahhoz, hogy a következő években Marosszentgyörgy, de Románia is békében fejlődjön.

A csodálatos karácsonyfa és a téli tündérfények ünnepi hangulatát követő művészeti program változatos volt, hallhattunk verseket - Máté Dalma, Fülöp Gyöngyike, Punca Sebastian, Balázs Valentina, Bodó Kinga, dalokat – a marosszentgyörgyi iskola kórusától, Daróczi Andrea-tól, Muntean Vasile-tól, Sorina Olteantól, Sófalvi Dianatól és Gábor Andrástól és a Titánium együttestől, látthattunk néptáncokat a Kis táltosok néptáncegyüttestől, valamint a Csejdi ifjusági klub roma tánccsoportjától. Az esemény zenei hátterét a marosszentgyörgyi Cinege zenekar nyújtotta. A szinte két órás műsor végén, Jézus születe ünnepének küszöbén, három nyelven karácsonyi dalokat énekeltek, az ünnepi sütemények fogyasztása pedig megkoronázta az idei ünnepséget.

Az eseményt az Egy esély mindenkinek Marosszentgyörgyön projekt keretén belül a Romániai Nemzeti Kisebbségek Napján Marosszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a Divers Egyesülettel, Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazata és a Szent György Gimnázium szervezte.

Vizi Júlia