Mégis lehet!

09.02.2020

Amíg egyesek azon vitáznak, hogy mit kellene tenni a szegénységben élő családokkal, gyerekekkel, jövőjükkel a közösségben..., addig a marosszentgyörgyi hatóságok megtalálták a megoldást, és a jó eredmények nem is váratnak magukra.

A község polgármesteri hivatalának alkalmazottai, Sófalvi Sándor Szabolcs polgármesterrel és munkatársaival az élen, kiötöltek a szociális esetekre egy stratégiát, amelyet két évvel ezelőtt életbe is léptettek, és amelynek kapcsán ma már konkrét eredményekről beszélhetünk: több tíz, roma családokból származó ember talált munkát, gyermekek százait taníttatják – amelynek köszönhetően az iskolaelhagyás jelensége is csökkent –, több száz felnőtt személy végzett el különböző szakképesítési kurzusokat, számos munkahely létesült, valamint a szocio-orvosi szolgáltatásoknak, közöttük az ingyenes orvosi konzultációnak köszönhetően igen sok, nélkülözésben élő család életkörülményei jelentősen javultak.

Lássuk, miről is van szó:

A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal egyike volt azon keveseknek mind a megyében, mind az országban, amely a számos, az infrastruktúra javítását célzó projekt mellett a szociális gondokkal, a mélyszegénység problémájával is foglalkozni kívánt. Ez okból pályázott és nyert. Az európai uniós pénzekből finanszírozott, rendkívül összetett szociális projekt címe nem véletlenül Egy esély minden marosszentgyörgyinek. 

A 2017 és 2021 között zajló projekt létrehozója, működtetője a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal és partnerei: a Szent György Gimnázium, a Divers Egyesület és a Caritas Egyesület szociális gondozói osztálya. A projekt családoknak szóló, összetett szolgáltatásokat tartalmaz és felügyel a nevelés, a munkavállalás, a szociális és orvosi szolgáltatások terén, továbbá javítani kívánja az életkörülményeket a szennyvízhálózatra való csatlakozással, valamint jogi segítséget nyújt a személyes és tulajdonjogi iratok kitöltésében négy, marginalizált marosszentgyörgyi közösség esetében, amelyek nagy részét roma származású lakosok teszik ki.

Ezen összetett szolgáltatásokban eddig 570 személy – 270 gyermek és 300 felnőtt – részesült, az alábbiak szerint:

Gyermeknevelési szolgáltatások

– 60 olyan gyerek vett részt nyári óvodai programban, akik semmilyen, iskola előtti taníttatásban nem részesültek, ezzel felkészítve őket az iskolába való beíratásra.

– 210 gyerek vett és vesz részt különböző programokban: az elemi osztályosok az Iskola iskola után címűben, az V-VIII. osztályosok mentorprogramban, míg azok, akik nem fejezték be tanulmányaikat, a Második esély címűben vehettek részt. Mindezek mellett személyiségfejlesztő tevékenységekben volt részük, amelyek célja a személyes képességeik fejlesztése és az iskolai oktatásban való részvétel növelése volt.

Felnőtteknek szóló képzési, információs, tanácsadási és munkaközvetítő szolgáltatások

– 70 személy vett vagy vesz részt a számukra legmegfelelőbb, és a munkaerőpiacon legkeresettebb szakmákban képzési tanfolyamokon – építőmunkás, autókábel-készítő, szakács stb. 

– 118 személy vett vagy vesz részt szociális és civil képzési kurzusokon, számítástechnikai képzésekben, angolnyelv-tanfolyamokon.

– 28 személy vett részt vállalkozói képzésen, amely versennyel ért véget: a résztvevők üzleti terveikkel pályázhattak, amelyekkel tíz új vállalkozás alapításához és legkevesebb tíz új munkahely létesítéséhez nyerhettek támogatást. 

– Jobshop – munkaközvetítői és -tanácsadási központ, amelynek segítségével felmértek, informáltak és tanácsadásban részesítettek 304 személyt, valamint 34 új munkahelyet találtak az embereknek. 

– Támogatást kaptak azon munkaadók, akik a projekt kedvezményezettjei közül 15 személyt 12 hónapon keresztül alkalmaztak.

Szociális és orvosi szolgáltatások

– Hamarosan elkészül a marosszentgyörgyi közösségi központ új épülete.

– Hamarosan elkészül két községbeli higiéniai-orvosi rendelő, egy Marosszentgyörgyön, egy pedig Csejden.

– Ifjúsági központ létesült a csejdi kultúrotthon előterében.

– A projekt összes kedvezményezettje, mind az 570 személy, gyerekek és felnőttek, ingyenes orvosi ellátásban részesülnek.

– Az oktatási tevékenységben részt vevő gyerekek meleg ebédet kapnak.

– 150 gyereket vizsgáltak meg, az arra szorulókat logopédiai ellátásban részesítették.

Az életkörülmények javítása, az egyik marginalizált zónában található házaknak a szennyvízhálózatra való csatlakoztatásával.

Jogi tanácsadás biztosítása személyes iratok, valamint tulajdonjogi okiratok kitöltésénél azon családok esetében, akiknek lakását a szennyvízhálózatra csatlakoztatják.

A diszkriminációellenesség és a multikulturalizmus népszerűsítése a négy marginalizált közösségben, ahol információs kampányok zajlanak az előítéletek és a diszkrimináció megszüntetése, a négy közösséget a község többi részétől elválasztó, láthatatlan, de nagyon is érezhető falak ledöntése érdekében. 

A projekt célja, a fenti tevékenységek által, az említett közösségekben mélyszegénységben és társadalmi kivetettségben élő személyek életkörülményeinek javítása, valamint a szegénység ördögi körének – amelyben generációról generációra a szülők szegénysége a gyermekek szegénységét eredményezi, és így tovább – megtörése.

A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal bebizonyította, hogy ez lehetséges, és ahol van „adottság, de kitartás is a mindennapi munkában, ahol létezik az emberek gondjai iránti érzékenység”, ahogy Sófalvi Szabolcs polgármester nyilatkozta, ott a kedvező eredmények önmagukért beszélnek majd.

 

Forrás: www.e-nepujsag.ro